Житнє сіяне борошно «Чорний хліб» – це борошно із виходом 46% від ваги зерна. Вона має приємне забарвлення білого кольору з кремовим відтінком і найчастіше використовується для випікання традиційного кисло-солодкого хліба, особливо якісних та світлих видів заварного хліба, а також печива, пряників та кексів.
Обдирна – цільнозмелене зерно жита і просіяне через сито 450 мкм. Тут відсіваються найбільші і середні висівки. Сіяна – цільнозмеле зерно жита і просіяне через найменше сито в 224 мкм. Тут відсіваються практично все висівки та житня манка.
Борошно обдирна або сіяна 450 помелу містить невелику частину оболонок зерна жита, вона неоднорідна за розміром. Колір обдирний житнього борошна – Сірувато-білий або кремово-сірий. У ній менше оболонок зерна, ніж у шпалерній (їх частково обдирають). Це цінний та корисний продукт для тих, хто стежить за своїм здоров'ям.
Житнє борошно виробляється трьох сортів:
- Сіяна борошно (найвищий сортмістить у своєму складі багато крохмалю, цукор, білок, клітковину);
- Обдирна борошно (містить менше білка, але більше крохмалю);
- Шпалерна (багата білком, водорозчинними речовинами, крохмалем і клітковиною).