Для невеликої турки на 100-150 мл рекомендую 2-4 хвилини, для 150-300 мл – 4-7 хвилин, але це вже справа смаку. Щойно ви побачите, що кава піднялася, приберіть турку з вогню. Якщо кава почне вибігати з-під шапки тонкою цівкою, обережніше: вона ось-ось втече!
Потрібно дочекатися моменту, коли пінка почне підніматися (але не прорветься!) і швидко зняти турку з вогню. Саме ця “шапка” оберігає напій від випаровування аромату. Деякі кавомани після зняття турки з вогню чекають, поки пінка осяде, і повторюють процес ще один або два рази.
– Річ у тім, що окремі ефірні речовини, які обумовлюють насичений аромат завареного напою, у процесі кип’ятіння випаровуються. Ба більше, більша частина з них за температури вище +100 градусів просто розкладаються. – Також при високій температурі таніни і кофеїн набагато активніше переходять у розчин.
Пінка стала темніти? У жодному разі не давайте каві “нудиться”, додайте вогню, нехай кипить! Норма температури для приготування кави вдома в турці, це коли вода ось-ось готова закипіти, тобто її температура становить 90-95 градусів Цельсія.