Не варто захоплюватися голубкою і тим, хто має захворювання серцево-судинної системи. Переїдання лохини може призвести до утворення тромбів. Якщо у людини діагностовано панкреатит, лохина може бути корисною, але не під час загострення хвороби. При панкреатиті з ягід краще варити киселі, компоти та відвари.
Стигла та соковита лохина – природне джерело вітамінів, поліфенолів, антиоксидантів та протизапальних речовин. Поєднання корисних елементів у шкірці та м'якоті позитивно впливає на роботу мозку, покращує настрій і пам'ять, допомагає боротися із забудькуватістю.
Вченими доведено, що ягоди лохини допомагають захищати організм від радіоактивного впливу, сприяють виведенню токсинів та шлаків, солей важких металів. Чорниця благотворно впливає на діяльність шлунково-кишкового тракту, зокрема кишечника та підшлункової залози.
Можливий шкода і протипоказання до вживання Голубику не рекомендується вживати людям із захворюваннями жовчовивідних шляхів, які страждають на панкреатит (в гострій стадії), а також людям, схильних до утворення тромбів. Як і багато інших ягод, лохина може викликати алергію, тому ягоду необхідно їсти в міру.