Порушення перетравлення білка можуть розвиватися за захворювань шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються недостатньою продукцією травних соків, наприклад за атрофічних гастритів зі зниженою секреторною функцією.
Усі ці продукти містять багато білка і є забороненими для людей, які страждають на фенілкетонурію (ФКУ), – рідкісне спадкове захворювання, пов’язане з порушенням обміну речовин. Організм таких людей не засвоює одну з амінокислот білка – фенілаланін.
Якість засвоєння залежить від здоров’я слизової кишківника та наявності ворсинок, через які розщеплені до амінокислот білки потрапляють у кров. Якщо на поверхні ворсинок багато слизу, нальоту, калових відкладень, або якщо вони пошкоджені через надмірне споживання цукру, то засвоєння погіршується.
Вживати м’ясо, птицю, рибу разом із салатом з овочів і зелені, заправленим яблучним/рисовим/бальзамічним оцтом або ягідним соусом. Органічні кислоти в оцті та ягодах підвищуватимуть кислотність шлунка. До того ж в овочах містяться ферменти, які допомагають організму людини переробляти білки.