У їстівних пасльонових, особливо це стосується картоплі та томатів, міститься речовина, якою можна отруїтися. Тільки ця отруйна речовина, що міститься в картоплі та томатах, і дуже отруйна речовина, що міститься в білині та дурмані, — зовсім різні речовини.
Тому що серед роду пасльонових дикорослих багато отруйних та лікарських рослин (наприклад, беладонна, белена, дурман). Сімейство Пасльонових налічує близько дев'яноста пологів та понад 2000 видів. Є тут харчові, лікарські, декоративні рослини. Більшість становлять трави.
Коротко. Щоб мінімізувати вплив лектинів на організм, помідори, баклажани та інші пасльонові Перед вживанням варто вимочувати. Зменшують їх вміст також заквашування та теплова обробка. А ще можна видалити насіння і шкірку, в них лектинів найбільше.