Швидкість поширення ультразвукових коливань у тканинах залежить від густини середовища та величини акустичного опору. Чим щільніша тканина, тим більша швидкість поширення ультразвуку. У повітрі вона дорівнює 330 м/с, у воді – 1500 м/с, у сироватці крові – 1060-1540 м/с, у кістковій тканині – 3350 м/с.
В повітрі швидкість поширення УЗ дорівнює приблизно 330 м/с, у воді – близько 1500 м/с, у сироватці крові – 1520 м/с, у м'яких тканинах організму із середньою щільністю 1060 кг/м3 – 1540 м/с, у кістковій тканині – 3350 м/с.
Хвилі з частотою менше 20 Гц називаються інфразвуком, а з частотою вище 20 кГц – ультразвуком.
Швидкість поширення ультразвуку визначається щільністю та пружністю середовища. Швидкість розповсюдження ультразвуку збільшується зі збільшенням пружності та зменшення щільності середовища.