Перед вживанням у їжу, сухофрукти потрібно ретельно перебрати. Пересушені та пошкоджені плоди сміливо викидайте. Стиглі фініки промийте тричі під холодною проточною водою. Особливо ретельно мийте блискучі плоди, тому що на них міститься найбільша кількість воску.
Особливість деяких сухофруктів у тому, що вони вбирають воду, в результаті втрачають смак та зовнішній вигляд. Саме з цієї причини не можна обробляти фініки окропом: через це шкірка тріскається, м'якоть «вариться». В результаті фініки втрачають смак, користь.
Найпростіший спосіб вживання свіжих чи сушених фініків – Як самостійний десерт. Ними можна замінити солодощі до чаю або використовувати як перекушування. Знімати шкірку з фініків не вимагається. Вона їстівна, і саме в шкірці є найбільша кількість корисних мікроелементів.