Для обробки дощок використовують конопляна, горіхова, оливкова олія. Однак харчові сорти олій схильні до прогоркання при контакті з повітрям, появі неприємного запаху та смаку, які передаватимуться продуктам. Лляна олія та оліфа.
Найкраще з поставленим завданням справляються:
- лляне масло;
- мінеральне масло;
- суміш мінерального мила з бджолиним воском;
- горіхове масло;
- карнаубський віск;
- оливкова або рослинна масло.
Купивши нову обробну дошку, відразу ж обробіть дерев'яну поверхню олією для захисту від вологи, бактерій та запахів їжі. Цю процедуру потрібно повторювати регулярно в міру висихання олії. Олія заповнює пори деревини та запобігає проникненню рідин та частинок їжі.
Розведіть одну чайну ложку відбілювача в одному літрі води, нанесіть розчин на поверхню, що вийшов. дошки та залиште на кілька хвилин. Потім витріть паперовим рушником та просушіть. Усе обробні дошки повинні зберігатися у сухому вигляді. Будь-які бактерії живуть трохи більше кількох годин без вологи.