Арабіка має благородний і м'який смак з пікантною кислинкою і вишуканим ароматом. Зростає на висоті від 900 до 2000 метрів. Вважають, що колумбійська арабіка містить у собі більшу кількість кофеїну. При виборі арабіки варто звертати увагу на висоту, наближеність до екватора та склад ґрунту.
Висновок: якщо ви не любите гіркуватість в кава, вибирайте не просто арабіку, а арабіку світлої або середньої обсмажування.
Природна насолода кава сильно варіюється залежно від регіону, де виростають кавові вишні. Найбільш солодкими прийнято вважати сорти з Африки (особливо Східної), на другому місці стоїть Центральна Америка, а азіатські сорти мають найменшу кількість цукрів.
Практично вся арабіка – це кисла кава. Найменш кислими сортами є Мусонний Малабар, деяка індонезійська та бразильська арабіка, Непал, найбільш кислими – Ефіопія Ірга Чеффе, Кенія, іноді Мексика.