Класичний келих для коньяку називається сніфтер . Є у нього й інші, щоправда, менш популярні назви: балон, бренді глас, коньяк балон. Так, ці келихи підходять і для бренді.
Зазвичай коньяк подають у келиху типу “сніфтер” – пузатому, різко звуженому догори. Келих такої форми зручно тримати в руці, злегка підігріваючи напій. Деякі дегустатори рекомендують замість “сніфтера” використовувати спеціальну коньячну чарку на високій ніжці з вузьким або злегка розкривним верхом.
Класикою прийнято вважати келих об’ємом у 200-350 мл. Коньяк не охолоджують і не підігрівають перед подачею.
Запивати коньяк не рекомендується, але в перервах між його вживанням можна випити трохи соку або мінеральної води. Нехай це буде сік із білого винограду та негазована мінералка; Існує також " американська мода" на вживання ординарного коньяку, коли він змішується з колою або тоніком.