Нещодавно вибір вина для певної страви можна було вважати довільним, але сьогодні існує величезна різноманітність сортів і видів вин, що дозволяє підібрати оптимальне поєднання напою та страви. Багато в чому успіх залежить від правильного поєднання смаку та аромату вина з характеристиками страви.
Визначитись з вибором вина цілком можливо, знаючи кілька простих правил та принципів. Основними факторами, що впливають на вибір, є колір вина, кислотність, а також його повнота та тіло.
Насамперед слід враховувати смакові уподобання та поєднання ароматів, щоб страву та вино доповнювали один одного, а не конкурували. Червоні вина, наприклад, відмінно поєднуються зі стравами з червоного м'яса, а білі та рожеві вина підходять до птиці, риби та морепродуктів.
страва | Вино |
---|---|
Устриці на льоду | Шампанське |
Морепродукти | Совіньйон Блан |
Смажені рибні котлети | Шардоне |
Паста з морепродуктами | Піно Гриджіо |
Стейк | Каберне Совіньйон |
Піца | Мерло |
Білі їдальні вина — до закуски, легких м'ясних та рибних стравам. Натуральні сухі, напівсухі та напівсолодкі вина добре поєднуються з овочевими стравами. Червоні їдальні підходять до баранини, телятини, дичини, свійської птиці, шашлику, плову, буженини. Херес або мадеру добре подавати також до м'ясного або курячого бульйону.
Яке вино поєднується з їжею?
Головне правило поєднання вина та їжі знайоме всім. Червоне вино подають до м'яса, біле – до риби. Червоне вино найкраще підходить до дичини, баранини, гострих м'ясних страв. Прекрасно гармонує із сухим червоним вином більшість видів сиру.
Яке вино найкраще використовувати для приготування страв?
Для приготування м'яса чи птиці, краще використовувати червоне вино, яке окрім глибокого фруктового смаку надасть страві та соусу насичений бордовий відтінок. Рибу та морепродукти краще готувати з білим вином. Особливо добре біле вино поєднується з соусами на вершковому та оливковому маслі.
Як вибрати вино під кожну страву?
Червоні вина краще поєднуються з жирними ароматними сортами м'яса (наприклад, червоне м'ясо). Білі вина краще поєднуються з маложирними та дієтичними сортами м'яса (наприклад, риба або курча). «Гіркі» (танінні) вина (наприклад, червоні вина) краще всього поєднуються з жирними стравами.