Час варіння залежить від розміру язика. Так, невеликий телячий приготується приблизно за 2 години. Субпродукт вагою кілограм-півтора відварюється приблизно 3 години, а двокілограмовий – у середньому 3½ години. Щоб переконатися, що страва готова, достатньо просто проткнути кінчик язика виделкою.
Замочіть язик на півгодини, щоб він вийшов більш ніжним і м’яким. Відваріть м’ясо у воді без солі – усім відомо, що солити язик краще в готовому вигляді.
До м’якості язик вариться досить довго – великий може варитися години три. Але з метою боротьби з глобальним потеплінням і для економії енергії язик можна проварити годину-півтори і залишити остигати в тій же воді. Такий прийом робить язик набагато соковитішим, але й підсилює його природний і легко впізнаваний смак.