Загальновизнаними вадами вегетаріанського харчування є дефіцит амінокислот, заліза, цинку, кальцію, вітамінів D і В12, поліненасичених Омега-3 жирних кислот, харчових волокон. Крім того, рослинний білок має малий амінокислотний склад і гірше засвоюється організмом.
При цьому є й негативний бік — за повного відмові від м'яса необхідно компенсувати його іншими продуктами. Найчастіше це відбувається непослідовно і шлунково-кишковий тракт (шлунково-кишковий тракт) не встигає перебудуватися. Це призводить до збоїв у травній системі, запорів, діареї, здуття.
Факт: Вегетаріанці можуть бути донорами крові. Необхідну кількість заліза організм отримує із внутрішніх резервів. Після здавання крові організм сам відновлює баланс.