Сухе шампанське та ігристе вино виготовляють методом подвійної ферментації. Від інших напоїв цієї категорії воно відрізняється відсотковим вмістом цукру і тим, що виготовляється з не дуже ароматного винограду: Шардоне, Піно-нуар. Інша назва сухих шампанських та ігристих вин – Брют.
Шампанське брют – сухе ігристе вино, яке відрізняється низькою кількістю цукру. Брют поділяється на кілька видів, згідно з кількістю цукру: класичний брют – 0,6-1,5% (0-12 г/л) екстра брют – 0,3-0,6% (0-6 г/л)
Дозаж залежить від бажаного результату
- солодке (фр. doux) – понад 50 г цукру на літр;
- напівсухе (фр. demi-sec) – 32-50 грамів цукру на літр;
- сухе (фр. sec) – 17-32 грами цукру на літр;
- екстра-сухе (фр. extra sec) – 12-17 грамів цукру на літр;
- брют (фр. …
- екстра-брют (фр.
Класифікація ігристих за вмістом цукру Екстра-сухе – містить від 12 до 20 г цукру. Сухе – Від 17 до 35 грамів на літр ігристого. Напівсухе – Вже 33-55 грамів. Солодке містить понад 50 г цукру.