Трохи більше користі та менше шкоди можна отримати при вживанні гімалайської (рожевої) та чорної солі, а також морської. Але не більше 5 г на добу.
Морську сіль одержують за допомогою випарювання природним шляхом морської води. Від інших сортів її відрізняє більший помел. Крім того, морська сіль відрізняється кориснішим складом. Крім хлориду натрію до неї входять калій, кальцій, бром, марганець, йод: лише близько півсотні важливих організму мікроелементів.
Найкориснішою і найдорожчою вважається кам'яна індійська чорна сіль, у складі якої присутні залізо та сірка.
Добувають чорну сіль у родовищах багатих на сірководень, саме він обдаровує мінерал чорним кольором. Звичайно, сіль не проходить додаткове очищення, що дозволяє зберегти всі корисні речовини. Вважається, що чорна сіль корисніша ніж морська і тим паче кухонна.