Зелена гречка . Це очищені без термічної обробки ядра гречки. Вони можуть давати паростки, які теж вживають у їжу. Цей вид гречки найкорисніший, оскільки зберігає повний комплекс корисних речовин. У ній також міститься велика кількість антиоксидантів.
Найпопулярніший товар у сучасних покупців – коричнева пропарена ядриця. Її перевага в короткому терміні варіння, близько 15 хвилин. Для довідки: пропарювання вбиває спори цвілі, які можуть міститися в крупі, знижує в ній вміст вологи, а отже, підвищує термін зберігання.
Якщо гречана крупа виробляється з пропареного зерна, то колір у неї коричневий різних відтінків. При дотриманні процесу пропарювання колір ядра пропареної гречки однорідний (різних відтінків коричневого), при цьому грані трохи світліші.