Слід використовувати черешки папороті, зібраного не більше 4-х годин тому. Черешки пересипаються сіллю і поміщаються під гніт на два тижні. Потім видаляється рідина, що утворилася, папороть перекладається в банки та заливається соляним розчином з додаванням аскорбінової кислоти. Банки зберігаються у прохолодному місці.
Заходи профілактики. Прогрівання пором знищує токсичність папороті. Згодовування орляка, підданого запарюванню при 100° протягом 30 хвилин, не викликає отруєння. Сухе підігрів до 100° протягом години не знешкоджує отруту папороті.
Отруйний папороть Папороть не можна вживати в їжу сирими. Більшість отруйних папоротей — це дозрілі папороті. Вони більші, ніж їстівні папороті. Їстівні папороті повністю трав'янисті, світло- та яскраво-зелені, а отруйні папороті – Темно-зелені, мають червоні гілки.