Чотири пальці руки розташовуються під грудьми, а великий палець над ареалом соска. Виконуйте м'які, ритмічні натискання від периферії до центру грудей.. Другий етап: встановіть великий та вказівний палець біля зони соска. Робіть м'які рухи з невеликим натисканням у ділянці соска.
Прикладати до грудей МОКРУ ХОЛОДНУ ТКАНИНУ на 10-15 хвилин після годування/зціджування. Або прикладати листок охолодженої капусти з роздавленою, розбитою качаном — не більше ніж на 30-40 хвилин. ОБМЕЖИТИ ПАЛИ, поки зберігається ущільнення і болючість.
Техніка зціджування руками досить проста. Потрібно покласти долоню під груди, великий палець розташувати над соском, на відстані 5 мм над ареолою. Злегка притискаючи груди до грудної клітки, акуратно стискати пальці до соска.
спробувати прибрати застій молока масажем грудей — Найзручніше робити це в душі. Масируйте легкими рухами від основи грудей до соску. Пам'ятайте, що надто інтенсивні натискання можуть травмувати м'які тканини; продовжуйте годувати малюка на вимогу.