Як перевірити дріжджі на активність? Все просто: змішати трохи дріжджів+трохи борошна+трохи теплої води+щіпка цукру. Ця суміш називається опарою. Якщо через півгодини-година опара піниться, а тісто починає збільшуватись у розмірах, значить дріжджі активні та добре працюють.
✨Сухі дріжджі перед використанням замочують на 10-15 хвилин у невеликій частині рідини, що входить до складу тіста, щоб активувати їх. За цей час на поверхні утворюється пінка – це означає, що дріжджі почали працювати, і їх можна використати.
Свіжі пресовані дріжджі мають приємний кисломолочний запах, що легко розсипаються в руках на дрібну крихту і не прилипають до рук. Консистенція дріжджів щільна, колір світлий. Дріжджі, навіть дуже свіжінеобхідно обов'язково перевірити на схожість. Для цього їх треба розвести в 0,5 склянки теплої (але не гарячої!)