Найвірогіднішим способом, за допомогою якого можна дізнатися, на що алергія є аналіз крові на визначення антитіл класів IgG та IgE. Він ґрунтується на визначення в крові специфічних антитіл до різних алергенів.
Аналізи на алергени припускають виявлення в крові речовин, що виробляються у відповідь на антигени. Як правило, це еозинофіли та сироватковий імуноглобулін E. Перші показують наявність гіперчутливості, другі допомагають виявити, що саме викликає гостру імунну відповідь.
Імуноферментний аналіз на визначення алергену. Дане дослідження призначається для вимірювання кількості специфічних імуноглобулінів IgE крові хворого. У нормі показник загального імуноглобуліну знаходиться в межах 20-120 од./мл. При наявності алергії цей поріг значно підвищено.
При харчовий алергії може підвищуватися рівень еозинофілів – лейкоцитів (білих кров'яних клітин), які беруть участь у алергічних реакціях за рахунок вивільнення біологічно активних речовин, наприклад, гістаміну. Визначення кількості імуноглобулінів Е в крові.