До складу джему не входить жодних шкідливих консервантів, у тому числі цукор, що робить термін зберігання відкритої баночки дуже обмеженим. Розкриту баночку слід зберігати в холодильнику із щільно закритою кришечкою не більше 3 діб.
Першою ознакою того, що джем починає псуватися, є утворення рідини на поверхні. Наступним кроком стає зміна кольору, а також поява плісняви. Всі ці фактори свідчать про те, що ласощі заборонені вживати і додавати в будь-яку випічку як начинку.
Приготовлений із плодів та ягід джем в домашніх умовах у закритій тарі може зберігатися 1-2 роки, а якщо відкрити тару, то термін придатності становитиме вже до 12 місяців. За способом виготовлення джем може бути стерилізованим чи нестерилізованим. Термін зберігання першого становить до 2 років.
Так, варення відноситься до тих продуктів, які можна, можливо заморожувати.