Кава капучіно складається на 1/3 з еспресо, 1/3 гарячого молока та 1/3 молочної піни. Стандартною порцією капучіно вважається п'ять-сім унцій, або 150-180 мілілітрів.
Вона і дала напою назву «капучино». Для приготування однієї порції об'ємом 180 мл знадобиться 200 мл холодного пастеризованого молока (3–3,5% жирності), 7–10 г меленої кави та 25–35 мл води.
Скільки молока потрібно для приготування напої? Для капучино потрібно 120 мл молока. Його необхідно збити в пружну дрібну пінку, з текстурою майже не помітною на око. Традиційна пропорція пінки до молочка – 1:1.
На 100 мл еспресо потрібно: 100 мл молока для мокачіно; 200 мл молока для капучіно; 300 мл молока для латте.