Вартість куті зросла на 15%, а узвару – на 10% у 2021 р. Так, станом на січень 2021 року, 1 кг пшеничної крупи можна купити за 20 гривень, меду – за 150 гривень, родзинок – за 80 гривень, маку – за 130 гривень, волоських горіхів – за 250 гривень.
Традиція готувати кутю, ймовірно, має коріння ще з язичницьких часів, коли така страва була жертовною, “їжею померлих пращурів”, тож є проявом решток культу предків.
Бідна кутя готується на Святий вечір (Святвечір). Це пісна страва, оскільки Різдвяний піст завершується тільки з появою першої зірки. На Щедрий вечір належить щедра (багата) кутя – на відміну від різдвяної, вона скоромна, заправляється вершковим маслом, вершками або молоком.