У приготуванні кави еспресо на класичних кавомашинах важливу роль відіграє людина, яка готує каву бариста. Класичний еспресо зазвичай має обсяг 25-35 мл і подається в чашці демітасі на 60 або 70 мл. Подвійний еспресо, що готується з 14-18 г кави, має об'єм 60 мл.
Крім класичного еспресо (7—10 г кави на 18-35 мл води) існують її різновиди: Доппіо – подвійна порція еспресо
11 грам Класичний американо готують так: беруть від 7 до 11 грам меленого кававарять еспресо і розбавляють гарячою водою (обсязі від 30 до 470 мл). Чим більше води, тим слабше напій.
Закладка – Ключовий елемент рецепта будь-якого еспресо. Це вага сухого меленого кава, який ви використовуєте для приготування еспресо; в залежності від стилю вашого еспресо, закладка може перебувати в межах від 5 до 30 грам, хоча майже завжди закладка для сучасного еспресо коливається між 18 та 21 грамами.