За даними УНІМІ, у збірному молоці, відібраному безпосередньо на фермах, загальна кількість бактерій коливається від 4,6 · 104 до 1,2 · 106 в 1 см3. Мікрофлора свіжого молока різноманітна. У ньому виявляють бактерії молочнокислі, маслянокислі, групи кишкової палички, гнильні та ентерококи, а також дріжджі.Oct 24, 2020
У молоці міститься більше 200 речовин легкодоступних для мікроорганізмівтому вони інтенсивно розмножуються в ньому.
Ці бактерії є представниками нормальної мікрофлори слизових і шкіри і не становлять небезпеки. Їх допустима норма утримання грудному молоці – не більше 250 колоній бактерій на 1 мл молока (ДЕО/мл).
Традиційно до молочнокислих бактерій відносять нерухомих, неспоротворних коккоподібних або паличкоподібних представників загону Lactobacillales (наприклад, Lactococcus lactis або Lactobacillus acidophilus). До цієї групи входять бактерії, які використовуються у ферментації молочних продуктів, овочів.