Вітбір (нідерл. Witbier, “біле пиво”) або бланш (фр. Blanche, “біле”) – бельгійське пшеничне нефільтроване пиво верхового бродіння з Фландрії.
Характеристики та технологія приготування Від інших пшеничних елів бланш вирізняється насамперед наявністю у складі ароматних трав, зокрема коріандру, апельсинової цедри та шкірки кюрасао. Міцність варіюється від 4.5% до 5.5%.
Одне з найпопулярніших і найулюбленіших – нефільтроване пиво. Воно не піддається фільтрації, пастеризації та консервації, тому цей продукт називають нефільтроване живе пиво. Пивовари зберігають смак і аромат пива, це натуральний і корисний продукт.
Чим же відрізняється пшеничне пиво від нефільтрованого? Це дві різні характеристики: тип солоду, з якого зроблено сусло (пшеничне), і спосіб його виготовлення. Порівнювати їх не можна, тому що пшеничне пиво може бути фільтрованим і нефільтрованим. Сорт пінного, який завжди на слуху – Weissbier (пшеничне).