Глибокий вакуум знижує температуру кипіння рідини і сприяє низькій температурі дегазації, яка використовується в сублімаційній сушці, приготуванні клею, перегонці, металургії та вакуумному очищенні.
У найсуворішому сенсі вакуум – це область простору, в якій повністю відсутня матерія. Цей термін являє собою абсолютну порожнечу, і головна його проблема полягає в тому, що він описує ідеальний стан, який не може існувати в реальному світі.
У наш час виокремлюють кілька рівнів вакууму, кожен з яких має своє позначення відповідно до інтервалів тиску, нижчого за атмосферний:
- Низький вакуум (НВ): від 105 до 102 Па,
- Середній вакуум (СВ): від 102 до 10-1 Па,
- Високий вакуум (ВВ): від 10-1 до 10-5 Па,
- Надвисокий вакуум (СВВ): від 10-5 до 10-9 Па,
Абсолютне значення тиску вакууму лежить у межах від 0 мБар (абсолютний вакуум) до 1013 мБар (атмосферний тиск). Учені визначають тиск вакууму у вигляді абсолютної величини.