Деревний попіл як добриво прекрасно підійде півоніям, ліліям, гладіолусам і клематисам. Для них використовуйте такий же зольний настій, як і для кімнатних рослин (300-400 мл настою на 1 кв. м). А при висаджуванні цих рослин у відкритий ґрунт у кожну лунку додавайте також по 5-10 г золи.
Також на внесення деревного попелу добре відгукуються всі гарбузові, капуста, буряк, помідори й огірки. Але врахуйте: рослини, які люблять кислий ґрунт (наприклад, лохина, журавлина, брусниця, азалія, камелія, рододендрон), золу не переносять. Зола буває пічна (від спаленої деревини) і рослинна.
Багато овочів віддають перевагу лужному ґрунту, тому застосування попелу для них корисне. Наприклад, до таких відносять томати, цибулю, огірки, перець, капусту і виноград.
До таких належать кавуни, редис, щавель, гортензія, троянда, майорці, лохина, лохина, азалія. Також не люблять золу різні хвойні рослини – ялівець, ялини, туї, модрини, ялиці. Не варто використовувати підгодівлю із попелу і для незміцнілої розсади, оскільки вона містить велику кількість мінеральних солей.