Рекомендована дієта при виразці дванадцятипалої кишки, що включає: каші, молочні продукти, парове та відварене пісне м'ясо, страви з овочів (кабачки, цвітна капуста, картопляне пюре). З напоїв переважають молочні киселі, слабкий чай, компот із сухофруктів.
Рекомендовані компоненти раціону
- підсушений білий хліб;
- пісні сорти птиці, м'яса та риби;
- молоко та некисла молочна продукція;
- манна, вівсяна, рисова та гречана каші;
- вегетаріанські, молочні, слизові супи;
- солодкі фрукти, некислі та негіркі овочі з помірним вмістом клітковини (подаються в протертому вигляді);
Раціон харчування при виразковій хвороби шлунка у період нестійкої ремісії: Максимально виключати продукти, що посилюють секрецію (наваристі бульйони, гострі, мариновані, копчені та смажені продукти, спиртні напої, кава, чай, газовані напої).
Також важливо харчуватися регулярно, не пропускаючи їжі, щоб не допустити загострення. Алкоголь протипоказаний при будь-якому захворюванні ШКТ. Продукти, від яких краще відмовитись: здобна випічка, чорний хліб, помідори, кава, міцний чай, свиняче сало, баранячий жир, маргарин, шоколад.