Соєвий соус та його застосування в кулінарії Більш солоним світлим соусом, легким та приємним на смак, заправляють салати, поливають м'ясні та рибні страви, морепродукти, рис, макарони та овочеві рагу.
Соєвий соус є основою для соусів до багатьох популярних м'ясних страв: качка по-пекінськи, м'ясо по-японськи «теріяки», м'ясо з пряним соусом «якініку», корейські бульгоги та кальбі. Також соєвий соус використовують для приготування соусів для смаження знаменитої азіатської локшини – чапче, якисоба, пад тай.
Соєвий соус сьогодні їдять у чистому вигляді, використовують при приготуванні маринадів та бульйонів або додають до вже готових страв. Основне його завдання – посилити смак інших продуктів. Багато хто замінює їм сіль, додають у повсякденну їжу – макарони з м'ясом або рис.