Чому гасити палаюча олія водою не можна? Та тому що масло легше води і в ній не розчиняється. Вода відразу піде на дно, а там швидко нагріється і почне сильно випаровуватися, від чого масло почне бризкати на всі боки, поширюючи вогонь по кухні.
Відповідь чи рішення1. Масло створить тонку плівку на поверхні води. Такий ефект настає через різну щільність у олії і води різна щільність (у олії більше). Тому вода та масло не змішаються між собою.
Чому загоряється масло? Від дуже високої температури. При нагріванні на плиті масло спочатку кипить, потім димиться, а потім спалахує. Більшість рослинних олій починають диміти при температурі 230 ° С, а тваринні жири – наприклад, свиняче сало – переходять до цієї стадії нагрівшись до 190 ° С.