Як правило, у середній смузі першими (у наприкінці серпня – на початку вересня) прибирають твердокорі сорти. У середині вересня – великоплідні. А останніми (з кінця вересня до перших заморозків) зрізають мускатні гарбузи. У південних регіонах збирання проводять на 20-30 днів раніше.
Гарбуз – Це цінний дієтичний продукт, який практично не викликає алергію (особливо це стосується світлих сортів), саме тому гарбуз може стати одним із перших овочів, з якими познайомиться Ваш маленький гурман у віці 6-7 місяців.
Як зрозуміти, чи є гарбуз отруйний Наприклад, якщо гарбуз гірка на смак, отже, в ній у високій концентрації міститься отрута. У такому випадку потрібно виплюнути шматок, а сам плід викинути. Кукурбітацин не розщеплюється при приготуванні, тому важливо викидати уражені продукти.
Суха плодоніжка, що здеревіла, означає, що поживні речовини до плоду з листя і стебел більше не надходять. Тобто, гарбуз повністю дозріла; Зміна забарвлення гарбуза, Вияв або, навпаки, потьмяніння смужок говорить про її стиглість; Твердіння шкірки теж привід задуматися про збирання врожаю.