Повітряний рис – це спеціально оброблені (підірвані) зерна рису. Здатність ставати повітряними при нагріванні пояснюється наявністю в зернах крохмалю та води, яка при різкому нагріванні розриває клітини.
Вважається що повітряний рис першими почали готувати індійці. У Європі такий Мал часто називають "індійським попкорном", так як його нагрівають у великому казані з кварцовим піском.
Та й взагалі, на Заході часто повітряний рис називають «індійським поп-корном», що не має підстав. Якщо ви хочете спробувати повітряний рис у первозданному вигляді, готуйте казан, засипайте в нього чистий кварцовий пісок та розводьте вогонь.
Повітряні зерна рису готують із зерна або крупи шляхом термічної обробки під високим тиском. В результаті нагрівання волога, що міститься у крупі, перетворюється на пару. При різкому зниженні тиску вона розриває крупинки, продукт значно збільшується обсягом.