Чому миш’як отруйний?

Виявляється, миш’як, подібно до інших отруйних речовин, таких, як сполуки ртуті, свинцю, сурми та ін., вступає в хімічну реакцію із сульфгідрильними, або тіольними, групами (-SH), що входять до складу білкових молекул.

Механізми токсичності неорганічного миш’яку пояснюють конкуренцією з фосфатами та інгібуванням ферментів, що беруть участь в енергетичних процесах, а також зв’язуванням із гідратованими сульфгідрильними групами різних білків, зі зміною їхньої просторової структури й активності (“тіолова отрута”).

Миш’як впливає на окислювальні процеси в мітохондріях і бере участь у багатьох інших важливих біохімічних процесах. Токсична доза для людини становить 5-50 мг, летальна доза – 50-340 мг.

Симптоми гострого отруєння включають дисфагію (розлад ковтання), металічний присмак у роті, нудоту, блювоту, біль у ділянці живота, діарею на кшталт “рисового відвару”, гіпотензію, порушення ритму серця, енцефалопатію, судоми та кому, які виникають за кілька годин після впливу миш’яку.

Related Post

Які хвости у бобтейла?Які хвости у бобтейла?

Відсунутий БОБТЕЙЛ – починається як звичайний хвіст, прямий, без дефектів упродовж 5-7 хребців, а на кінці хвостика формується “закарлючка”, складена ще кількома, вже деформованими хребцями, будь-якого ступеня рухливості. “Закорючка” за