Отже, портвейни діляться на дві основні категорії: Ruby («рубіновий»), які витримуються в пляшках і дорожчий Tawny («рудуватий»), який розливають у дубові бочки.
З них запам'ятати варто лише п'ять: турига насьонал (кращий сорт), турига франка, тинта барока, тинта роріш (він же темпранільо) та тинта као («червоний собака»). Хоча існують портвейни і білі, і рожеві, але, як кажуть у долині Дору,портвейн має бути червоним».
Головна різниця між базовими стилями портвейну – Tawny і Ruby – полягає у способі витримки. Рідний, португальський Tawny до чотирьох років витримують у дубових бочках ємністю близько 600 л, і його назва англійською позначає характерний рудувато-бурий відтінок, який вино набуває в процесі витримки.