Ці бобові протипоказані при підвищеному газоутворенні (метеоризмі), при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки та підшлункової залози, а також при панкреатиті та синдромі подразненого кишечника. Ці протипоказання пов'язані з тим, що нут, як і всі бобові, сприяє підвищеному газоутворенню.9 Apr 2021
Завдяки тому що нут багатий на вітаміни групи В, калієм, фосфором, магнієм і залізом, а також незамінними амінокислотами, він надає лікувальний вплив на організм. Він покращує обмін речовин, сприяє зниженню вмісту холестерину в крові та зміцнює імунітет.
У чому шкода нута Його не можна їсти при індивідуальній непереносимості та з обережністю — при слабкому шлунково-кишковому тракті, оскільки він може спричинити здуття. Однак ця «сторона» нута менш виражена, ніж, наприклад, у квасолі. З обережністю слід їсти нут і при циститі, тромбофлебіті та подагрі.
Сприяє зниженню вмісту холестерину в крові, нормалізує артеріальне тиск, зміцнює та підвищує еластичність стінок вен та артерій, попереджає розвиток запальних процесів та утворення тромбів, знижує ризик виникнення інфаркту та інсульту. Нут благотворно впливає на травну систему.