Ягоди жимолості рекомендуються для тих, хто страждає на авітаміноз, що з'являється найчастіше після зими, коли організм потребує аскорбінової кислоти (вітамін C). Сік зрілих плодів застосовується для лікування мікозів та виразок, а настоянки з квіток та листя зміцнюють здоров'я очей, горла та шкіри.
Жимолість використовується у народній медицині при кровотечах, викликаних крихкістю кровоносних судин, при захворюваннях жовчного міхура, малярії, гіпертонічної хвороби, розладах шлунково-кишкового тракту. Ягоди жимолості посилюють секреторну функцію шлунка, збільшуючи здатність, що перетравлює.
Ягоди жимолості мають властивість зміцнювати стінки судин і знижувати артеріальний тиск, а тому темно-сині «бурульки» особливо корисні гіпертонікам та людям похилого віку.
У жимолості містяться саліцилати, які розріджують кров та зменшують ризик утворення тромбів. Так що для гіпертоніків та людей зі стенокардією ця ягода просто незамінна. Всіми улюблена ягода відмінно справляється і з анемією, оскільки вона ще й криниця запасів заліза, необхідного при недокрів'ї.