Червона сочевиця містить вітаміни, вуглеводи, білки, ізофлавоноїди, пектини, пурини, мінеральні елементи, клітковину. За концентрацією заліза і калію вона займає лідируючу позицію серед бобових. Вміст жирів дуже низький (близько 0,4 г). За кількістю білка (60%) сочевиця стоїть третьому місці.
За вмістом поживних речовин усі види сочевиці приблизно однакові, однак у зеленій сочевиці більше білка та кальцію, вона краще, ніж червона, зберігає оболонку, в якій багато клітковини. Червона сочевиця – рекордсмен за вмістом заліза та калію.
З обережністю варто вживати тим, у кого є подагра. Пам'ятайте, що сочевиця може утворити дискомфорт у шлунку та посилити процеси бродіння, тому варто відмовитися від продукту, якщо ви маєте різні хвороби ШКТ. З цієї ж причини не варто є її перед сном.
Кому не можна є сочевицю Через велику кількість клітковини переїдання може викликати газоутворення, запор, нудоту. Не рекомендується вмикати сочевицю в раціон людям із захворюваннями нирок, тому що боби сприяють накопиченню сечової кислоти.