Насіння нігелли застосовували у вигляді чаю як легкий проносний, сечогінний, жовчогінний, глистогінний засіб, при різних шлунково-кишкових розладах і при метеоризмі. Що містяться в насінні нігели фермент ліпаза і вітамін Е надають сприятливий вплив на роботу печінки та підшлункової залози.
Нігелла (чорний кмин) – це крихітні (1-3 мм) насінняу вигляді тригранника чорного кольору, матові. Країна походження – Індія. Нігелла – це крихітні (1-3 мм) насінняу вигляді тригранника чорного кольору, матові. На смак спочатку гіркі, а післясмак гостро-пряний, солодкуватий з гіркуватістю.
У народній медицині насіння чорнушки посівної застосовуються у вигляді чаю як сечогінний, вітрогінний, жовчогінний, проносний, лактогенний і протиглистовий засіб. Також високо цінується олія чорного кмину, що виготовляється з насіння.