Незважаючи на це, йорж може стати прикрасою та доповненням кількох досить смачних страв. Оскільки клейкість цієї риби досить висока, її часто використовують для приготування юшки або заливки. Єрша також можна, можливо смажити і додавати для посилення смаку в страви з іншої риби.
Природні вороги йоржа, які можуть поїдати багато особин, – це судак, щука, великий окунь; також у невеликій кількості йоржів знищують минь, вугор, сом та лососі. Зрідка спостерігалися випадки канібалізму.
Морського йоржа краще тушкувати, варити з ним супи, готувати соуси – у блюді має бути рідина, так риба залишається ніжною, соковитою і розкриває свій смак. Якщо скорпену запекти в духовці або посмажити на грилі, вона буде надзвичайно сухою.