Цвіль виробляє багато органічних кислот, найвідоміша з них – лимонна. 99% лимонної кислоти – це продукт життєдіяльності гриба Aspergillus niger, тієї самої чорної цвілі, яку всі бояться.
Отже, головні причини появи цвілі такі: Підвищена вологість (часто точково: протікання). Погана вентиляція (провокує посилення вологості та перешкоджає оновленню повітря). Нерівномірне прогрівання приміщення або локальне переохолодження.
Цвіль, або мікроскопічний грибок, складається з ниток – це так звані грифи різної довжини і товщини, які, розгалужуючись і переплітаючись, утворюють грибницю, або міцелій. Розмноження цвілі відбувається дуже швидко. Візьмемо, наприклад, хлібну пліснява. Її маленькі чорні цятки – споранги.
Цвіль може викликати кашель, риніт, алергічний кон'юнктивіт та бронхіальну астму, але тільки за наявності чутливості до цвілі. Вживання «заражених» продуктів може викликати слабкість, різке нездужання, біль голови, запаморочення, нудоту і блювання.